Tutorial Older dan Newer Post Hover di Blogskin

Hey hey there!! hai superb reader!! sory sangat².Dah lama rasanya Diya tak update tutorial kan?Sekarang la baru ada masa nak update.Sebab?? hehesengihSebenarnya Diya ada join pertandigan menulis cerpen yang kampus Diya anjur..Honestly,Diya ni bukannya orang seni pun,tapi manalah tahu kot² ada rezeki.Boleh la menang sengih Okeyh just forget bout it! Now Diya nak ajar korang cara nak buat button older dan newer post hover pulak.Dulu kalau korang still ingat Diya ada buad tuto pasal  Meletakkan Home Button.Klik untuk baca .Now,yang ni geng dia jugak. Bila cursor korang sentuh dekat Older Post tu,akan jadi macam ni
 

1.Pergi>>Template

2.Serentak tekan ctrl + F dan search kod </style>

3.Next,bila dah jumpa paste kod bawah di di atas kod </style>  
a.button {
background:#FFE5E5;
font-family:verdana;
font-size:11px;
width:90px;
color:#000000;
display: inline-block;
text-decoration:none;
text-align:center;
-webkit-transition-duration: 0.5s;
padding:4px;
}
a.button:hover {
-webkit-transition-duration: 0.5s;
cursor: url(http://i.imgur.com/x9x1x.png),auto;
color: #ffffff;
border-radius: 5px;
}
Merah :Gantikan dengan kod warna backgorund pilihan korang di sini
Kuning : Gantikan dengan kod warna perkatan korang di sini
Hijau:Gantikan dengan cursor pilihan korang.

5.NExt korang serentak tekan ctrl + F dan search pulak kod </blogger>

6. Bila dah jumpa, letak kod ni kat BAWAH kod tu ye 

<center><OlderPosts><a class="button" href=<$OlderPosts$>>Older Post</a> </OlderPosts> <NewerPosts> | <a class="button" href=<$NewerPosts$>>Newer Post</a></NewerPosts></center> 
Merah gantikan dengan perkataan yang korang nak.e:g Next , Back 

p/s : kalau template korang ada dua kod </blogger>,pastekan kod yang step 6 dekat  bawah kedua-dua kod </blogger> 

-Preview dan save-

18 comments:

  1. Amek freebies satu tawwww . Thnks :D

    ReplyDelete
  2. kenape bila sye letak..stu post ade..bila tekan..post lagi stu dah x de..harap tolong bantu ye :)

    ReplyDelete
  3. sy amek tau coding awk ne.. thanks.. :)

    ReplyDelete
  4. Kenapa saya yg muncul cuma older post di page 1 aja? pas page berikutnya ga ada lagi button older atau newer postnya.

    ReplyDelete
  5. ah, jadik2 thanks. guna untuk blogskin trial saye ek

    ReplyDelete
  6. Thanks,diya..Tutorial ni bnyk membantu ^_^

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum..kak nak tanya..kalu tutorial yang kite buat tu nak letak kat navigation tuto macam maner hek?? Search kat mana2 still tak jumpa..

    ReplyDelete
  8. Kalau nak tukar kepada Icon macam mane?

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)