Freebies Header K-Pop Chibi

Assalamualaikum semuaa...To all my blog viewers,Diya nak susun 10 jari kemaafan nak minta maaf sangat-sangat.Bukan sebab hari raye k.Tapi sebab semalan,seharian Diya restircted my blog or dengan erti kata lain Diya privatekan blog Diya..Bukan sebab dah tak nak buat tutorials ke ape ke,tapi sebab Diya nak edit blog Diya,Kebetulan plak,template yang Diya pakai bermasalah,soo kena reset lain lah semua..hadoii,,penat ok.Bayangkan almost 5 jam Diya mengadap laptop,semata-mata nak fix masalah tu..Oh ya! btw,kalau korang prihatin (acehh) Diya ade tukar the entire blog kepada wajah baru..Memang Diya sengaja pilih dark theme sebabnye nak kelainan..Selama ni,blog Diyasesame ni,tak pernah 'bergelap'.But,maybe sebab hari raye+ merdeka kot,tu yang nak buat kelainan.Diya nak ucapkan lot of thanks kepada individu-individu ini yang telah Diya refer time nak edit blog.
Tutorials : Kihah,Pija,Amalina and Bihya
Freebies  : Bihya and Pija and Google
Tips:xcyberlink
Soo,sempena tanda minta maaf Diya kepada uollz,ni ada sedikit header simple-mimple yang Diya buat pakai Photoshop and Photoscape.Maaf sebab Diya ni,bukan K-pop lover,soo Diya belasah je,google doodle yg kiut.Kalau korang rase header tu tak sesuai dengan width blog korang,korang boleh resize
http://3.bp.blogspot.com/-oFMNw5Fl_ZU/UEDwdOjl0FI/AAAAAAAABAY/KUZSPxdJgMI/s1600/freeheader1.png


http://4.bp.blogspot.com/-zY0t9q53OHo/UEDwlPdSwNI/AAAAAAAABAg/ODhIdU1SYhI/s320/freeheader2.png


http://1.bp.blogspot.com/-kft-ZKe6fsU/UEDwpkHQZCI/AAAAAAAABAo/P4i_P-cqoTI/s1600/freeheader3.png


http://2.bp.blogspot.com/-fkBfSvvmq5Q/UEDwvxXYFfI/AAAAAAAABAw/vaen3GvOtQ8/s1600/freeheader4.png


http://3.bp.blogspot.com/-DDlOaCy10Ms/UEDxCDc1qRI/AAAAAAAABA4/TNkxp99XbBQ/s1600/freeheader5.png


Refer tutorial ini untuk menukar header



PERHATIAN! 
Saiz sebenar header adalah lebih BESAR daripada atas
Kalau nak ambil pape,sila komen dulu

Tutorial Icon Cute Jatuh di Blogskin

shila cwett sgt2 pkai tudung,,mcn ainan tasneem



Hey hey there!!! salam.selepas beberape hari raye neyh,i kembali dengan tuto baru...tanak cakap panjang,so kita straight to the topic.Untuk tuto kali neyh,,jom kite buat objek jatuh dari atas blog.


Then Click dekat Falling Objects dekat sidebar kanan die.(gambar atas)
2.Ok dapat? lepas tu bile korang click dekat situ dan awak semua akan nampak macam gambar bawah ni
Dah tu,korang click laa dekat mana-mana icon yang korang nak untuk jatuhkan di blog korang,
4.Bile dah ade yang berkenan di hati,click

  • Now korang pergi blog korang,>> Template

  • Serentak tekan CTRL + F dan cari kod <head>

  • Pastekan kod yang korang copy dari Glitter Graphics tadi dekat bawah kod <head>

  • Preview dan savee!!

Tutorial Gambar Mengecut di Blogskin


Hey hey there!! Diya baru jumpa kod image hover yang baru tau!!memang best cara baru ni sebab dia macam rescale pic yang kita hover..macam pic bawah ni
sebelum dihalakan cursor
selepas dihalakan cursor 
Dia makin mengecil kan??

1.Pergi >> Template

2. Then serentak tekan CTRL+F dan search for kod body}

3.Copy dan paste kod ni diatas kod  body}


img:hover {-moz-transform: scale(0.8);-webkit-transform: scale(0.8);-moz-transition: 0.5s;-webkit-transition: 0.5s;}



Save and you're done!sengih

Tutorial Header Hover Part 2 di Blogskin

i deeply in loved
Hey hey there!!!nak tak kita buat header hover di blogskin?? Maksudnya bila kita halakan cursor di header,header akan lesap,hilang ,ghaib!! ahhaha .nak? sengih

1.Pergi>> Template

2.Serentak tekan ctrl + f dan carik kod body {

3.Then pastekan kod bawah ni di atas kod body,ingat atas 

.header {margin-left: 2px;margin-bottom: -33px;-webkit-transition:2s}


4.Ok tak habis lagi,.then pastekan kod ni di bawah kod body pulak...jgn confuse plak tau,kali ni ni bawah simbol } di bawah kod body}



.header {text-align: center;-webkit-transition: 1s;opacity:100;}.header:hover {padding-left:160px;-webkit-transition: .7s;opacity:.01;}



 save dan lihat hasilnya! selamat mencuba


Tutorial Image Hover Part 2 di Blogskin

 
Hey hey there!!! Sebelum nie Diya ada buat tutorial pasal Image Hover Part 1di Blogskin..Dah try ke belum?? Kalau tak suka cara tuuu,boleh cuba yang ni pulak..Tuto ni pun lebih kurang je,,cume yang bezanya adalah kali ni,gambar yang kita upload akan jadi lagi transparent and lagi terang kalau dihalakan cursor..(macam best kan ? XP) .
Sebelum dihalakan cursor

Selepas dihalakan cursor
1.Pergi >> Template

2.Then serentak tekan CTRL +F dan cari kod body {

3.Ok pastu,pastekan kod nie di bawah kod simbol } selepas kod body {

img{-webkit-transition: opacity 0.8s linear;opacity: 0.60;}img:hover{-webkit-transition: opacity 0.8s linear;opacity: 1;}

Ingat tau!! paste di bawah } lepas kod body tau
Save dan siapp!!!

Selamat Berpuasa semuaa!!! E'eh dah nak raye?? heheh

Tutorial Image Hover Part 1 di Blogskin

Hey hey there!!! haiii semua ...Ok lah harini Diya nak ajar korang cara nak buat image hover di blogskin.Soo,kalau korang upload apa2 gambar or semua gambar di blog korang,akan jadi blur and bila dihalakan cursor akan jadi terang macam gambar bawah ni
Sebelum dihalakan cursor

Selepas dihalakan cursor


1.Pergi >> Template

2.Then serentak tekan ctrl + f dan cari kod body {

3.Paste kod bawah ni dekat bawah } lepas kod body dekat bawaah die..ingat jangan silap! paste kod ni dekat bawah simbol }

<style type=”text/css”>img{opacity: 1;}img:hover{opacity: 0.6;} </style>
faham?
Preview dan save!!

Tutorial Jadikan Bullet Point Kawaii di Blogskin

Hey hey there!! salam ramadhan!! sorry sangat-sangat,sepanjang Ramadhan nie,jarang sangat Diya update kan?? Sebabnya,waktu siang Diya menghabiskan masa untuk zzzzzzzz...hhaha teruk kan?? malam pulak untuk study..haih! tak sihat betul..
 K lah back to our topic.Sebenarnya harini Diya nak ajar korang camne nak jadikan bullet point korang cute.Ni merupakan cara cara nak buat bullet point.Ikut gambar bawah ni je k.







Then bile korang follow tuto Diya nie,ini hasilnya
sebelum

selepas

haa..kawaii kan??? Jom tuto

1.Pergi >> Template
2. Serentak tekan ctrl+ f dan cari kod body {
3.Then,korang pastekan kod di bawah ni dekat bawah } selepas body.Jangan silap pulak tau! mcacam gambar ni





li{list-style-type : none;background-image : url(http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/emoteheart.png);background-position : left;background-repeat : no-repeat;padding-left : 2.0em;}

Dapat?? Kalau dapat,tukarkan perkataan merah tu ,kepada URL bullet korang.


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/eatables2.gif


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pikachu.gif


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pandapixel.gif


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pix/rosescake2.gif


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/watermelon2.gif


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/emotehottea.png


 http://i798.photobucket.com/albums/yy265/chumaniac/pix/flopetal5.gif


 http://i798.photobucket.com/albums/yy265/chumaniac/pix/flo7.gif


 http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pix/flower2.gif


 http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pix/bow5.gif


http://i985.photobucket.com/albums/ae340/ameliaaaaaaaa/pix/star9.gif


-Ini antara bullet yang Diya kasi,kalau korang nak yang sendiri,boleh google / pergi sini k-


-Kalau nak ambil pape,komen dulu k-
Happy blogging!