Tutorial Membuat Kotak Blockquote di Blogskin



Hey hey there!! Salam all..Kalau koranh perasan 2 3 hari ni,memang Diya tak update blog ni ..sebab apa? Mestilah sebab kenduri punye pasal..Kalau orang tanya kenapa berat badan Diya naik sekarang,senang je answer dia " kenduri punya hal".yess seriously memang Diya rasa Diya semakin gemuk sekarang ni..Oh noooo!!
Ok lah jom kita buat blockquote di blogskin..ehh japp kalau korang tak tahu blockquote tu ape,korang tengok pic bawah ni.tu la die


Kalau korang tak tahu macam mana nak guna boleh tengok pic ni..Klik sini

Ok cara nak buat adalah begini.
1.Pergi >> Template

2.Then korang serentak click CTRL + F dan search for code blockquote {


3.Ok then korang copy code ni

background-image:url(http://2.bp.blogspot.com/-JBaDRUvbZ-Y/TnmzYS6IeJI/AAAAAAAABis/WGmjjVZJOM0/s1600/bihapurple.png); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }

4.Then korang paste di bawah  kod blockquote {


Preview & Save



Kepada korang yang cari kod blockquote {  tak jumpa,try cara ni


1.Pergi >> Template


2.Serentak click CTRl + F dan cari kod body {


3.Ok then pastekan kod bawah ni dekat bawah kod  body {



blockquote {
background-image:url(http://2.bp.blogspot.com/-JBaDRUvbZ-Y/TnmzYS6IeJI/AAAAAAAABis/WGmjjVZJOM0/s1600/bihapurple.png); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080; margin:1em 20px; }


4.Ok korang boleh replace tulisan merah tu dengan background yang Diya kasi ni


http://4.bp.blogspot.com/-g2r5tqFxdko/Tx7Jlu-mxbI/AAAAAAAAAC0/07o_smnU9Hk/s1600/bintik2.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-3WK39nHIfCo/TxZTBO_YVAI/AAAAAAAACKg/BiAnGQHhOFk/s1600/pasteldots.gif
http://2.bp.blogspot.com/-sEQD2UpY6kI/TxZUDLR_W7I/AAAAAAAACKw/WHT99QWJdjw/s1600/pasteldots1.gif
http://4.bp.blogspot.com/-5IY_sQNdtu4/TxZUWOeZt2I/AAAAAAAACK4/-y2W_0FftWA/s1600/pasteldots3.png
http://2.bp.blogspot.com/-AbqzWcM4_Gk/TxZUgo3w_OI/AAAAAAAACLA/MAAloKRZUL4/s1600/pasteldots4.png

-kalau nak ambik pape,sila komen dulu-






Thanks : Sis Bihya


76 comments:

  1. Nak ambik yang kedua dari atas .. ^^

    ReplyDelete
  2. Xjdy larh nak ambek yg first2 ... x match an blog sy ... sy ambek yg wane purple

    ReplyDelete
  3. kita ambik no.1 tu,,tapi bila kita buat tak jadikk...

    ReplyDelete
  4. i take one of that, nice blog :)

    ReplyDelete
  5. Heyy Awokk , kite amek satu tw , :)

    ReplyDelete
  6. I take the first one tapi tak tahu nk gunalah..hihi

    ReplyDelete
  7. saya ambil warna pink tu...thanks

    ReplyDelete
  8. Cara-Cara Nak Pakai Benda Ini?

    ReplyDelete
  9. Awak !! Tutorial awak nie membantu saya lah !!
    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  10. boleh tak Diya uatkan tutorial utk Blockquote Hover ?

    ReplyDelete
  11. kite ambik nombor 4 . cantik . sukesuke :)

    ReplyDelete
  12. saya ambik yg kaler pepel hehe thank you. btw,saya masih tak paham mcm mne nk mggunakan blockqoute tu

    ReplyDelete
  13. salam..cantik2..saya amikyg coklat cair tuh

    ReplyDelete
  14. saya ambil satu ya.terima kasih;)

    ReplyDelete
  15. *tau (eksaited sgt sampai typo) xD

    ReplyDelete
  16. thnxx bg tutorial ni . .
    dh lama cari . .
    sy amek satu ye
    yg wrna pink :D
    thnxx

    ReplyDelete
  17. nak blogskin :)

    ReplyDelete
  18. dah jadi dah! thank you very much! saya ambil warna pink tu ya...

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)