Tutorial Scrollbar Kawaii di Blogskin

Rainbow Dash
Hey hey there!! Fuhh akhirnya dapat jugak Diya menarik nafas lega sebab finally dapat curik sikit masa nak buat tuto ni.Sebenarnya tuto ni da lama orang pakai tapii untuk pengguna blogskin mungkin ramai yang tak tahu coding dia dan ramai jugak yang bila da guna blogskin,dia memang da bagi siap-siap da scrollbar berwarna ni.

Ok takpe kita go on jugak tuto ni for newbie yang baru nak start guna blogskin ni,but before that for image bawah ni thanks banyak-banyak dekat Izzati sebab Diya ambil gambar ni daripada Diya.Malas nak printscreen.


1.Firstly pegi >>Template.

2.Ctrl + F dan taip  </style>


3.Orait da jumpa tu copy pulak code ni


::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: 
#FF6699;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color:
 #B2C0C6;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}
 



Merah : tukar ikut yang korang nak kalau lagi kecik number dia,lagi kurus la scrollbar korang.
Biru    : Warna ni untuk background,tukar bagi matching dengan template korang.
Purple :Warna ni pulak untuk scroller korang,untuk kod warna boleh click sini

-ok kalau ade pape komen k-

33 comments:

  1. huhu...
    dah jadik, thanks kak..

    ReplyDelete
  2. Kenape semua tuto code Kak Diya tak ada kat ruang Html tuu ?

    ReplyDelete
  3. Kenape buat tuto nie tak pernah jadi ? :(
    Jadi dekat Google Chrome jea , tapi biler bukak blog dekat Mozilla tak jadi :(

    ReplyDelete
  4. assalam kak Diya,napa x jdi???x phm psl HTML

    ReplyDelete
  5. terimasss! tp sy letak code ni before tu baru jadi. mksdnye kat atas style tu lah. cuba korg yg tak jadi tu try pulak. btw, thanks kak diya!^^

    ReplyDelete
  6. saya tiru macam Alyaa Zakariah, menjadi! thanks Diya n Alyaa ^^

    ReplyDelete
  7. I'm come from Indonesia.. Well, Saya ni tidak mengerti bahasa malaysia..

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..akak,saya minta kebenaran ikut semua tutorial akak yer...

    ReplyDelete
  9. kalau tak guna blogskin boleh gune ke tuto ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x boleh dear.kena pakai code lain pula
      try refer tuto lyssa

      Delete
  10. "Style" saya ada 4. Yang mana satu nak kena letak?

    ReplyDelete
  11. cari kt html x de pon kod 'style' tuh~~ :/

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)