Tutorial Buat Background Gambar Sendiri di Blogskin


Hey hey there!! helo helo.selamat kembali ke segmen blogskin tutorial.Oklah hari ni,Diya nak ajar korang semua pengguna blogskin macam mana nak  Buat Background Gambar Sendiri di Blogskin.Sebelum tuh Diya nak ucapkan Thanks  kepada Cik Nieysa kita sebab Diya belajar pun from  Diya dia.
Memanglah tak dapat dinafikan blogskin punye background memang cun meleconn.tapi kalau kita rasa nak buat sendiri background guna gambar pilihan kita pun tak ape kan?

Ok.Let's dance  do together

1.Log in to blogger  Template

2.Click F3 dan search  body { 


3.Once korang da search,dia akan ada perkataan background dekat bawah tu kan?


4.Ok ,korang buang semua perkataan background dan anak anak dia yang ada di bawah kod  body { .Ingat bawah kod  body {  sahaja.!




5.






6.Lepas korang da buang ,korang paste kod ni di bawah kod body { 



background: url(URL GAMBAR)no-repeat;
background-position:right;
background-color: white;
background-attachment: fixed;



7.




8.Tukarkan tulisan merah dengan url gambar yang korang nak.

9.Click preview,




10.Dan bila da jadi click butang bertuah ni





You are done^^

25 comments:

  1. Kalau nak background yg repeat macam mane? :/

    ReplyDelete
  2. er.. tak yah ^^
    Dah jadi ! no-repeat tukar ke repeat
    hehe :P
    nice tuto :)

    ReplyDelete
  3. klau background repeat meaning size dye mcm semut je

    ReplyDelete
  4. cmner nk kc fix kt screen eak?

    ReplyDelete
  5. kalau nak cari baground bgus dimne?

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum . nak tanya . blog yin dha mmg guna blogskin . tapi nak tukar background yang lain . macam mana erk ? thanks . :D

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. gambar yg kite nak jadikan background :D

      Delete
  8. heyy , emm . boleh tolong edit x ? i x fhm . -,-

    ReplyDelete
  9. kak diya , blog sy jadik mcm ni . nk btolkan mcm mna ? storyboard dia jd besar .. ntah tertekan ape dah pon taktau .. akaq , plis ..
    try aku tgk mcm mna board dia jadi .. storyboard dan yang lain-2 ok je . yg storyboard punya buad hal ..
    http://kakicoret.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. cantik la blog awk ~ sy da try da buat tp x jd x tw la ape masalah blog sy smpai xleh nk buat cm awk buat tu ~~ hm boleh x sy nk mintak tlg buat kn sy pnye blog mcm awk nye :) ?

    ReplyDelete
  11. tulisan merah? dan url gambar? mean. how? saya tak faham.

    ReplyDelete
  12. kak diya,di mana tu post templates/blh kan buat tutorial pasal post temblates .

    ReplyDelete
  13. akak, macam mana nak tulis tutorial sendiri? saya dah guna blogskin, tapi tak tahu nak tulis page kat mana?

    ReplyDelete
  14. kak saya tak jumpa post tamplates

    ReplyDelete
  15. Done Follow sini ! Nanti follow balik ehhh

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum :) akak, macam mana nak buat pembahagian bahagian2 di blog ya?? Contohnya, ada bahagian yamg khas untuk jualan, ada bahagian yang khas untuk tutorial dan ada bahagian yang khas untuk giveaway... Macam mana ya?? Harap boleh buat tutorial..

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)