Tutorial meletakkan comment di Blogskin


Hey hey there! salam..ok malam ni Diya nak buat tuto sikit sebab ada orang request on cara nak letak comment di blogskin.
Haa hari tu Diya ada buat tuto pasal cara guna blogskin kan?ok malam ni membuat comment di Blogskin pulak .Selalunya kalau korang guna blogskin,mostly owner skin tu akan letak comment box.tapi kalau tak ada,never mind.follow tuto bawah ni:)





divider graphics





1.Log in to blogger


2.Click ke ruangan Edit HTML


3.Click F3  dan search <$BlogItemBody$>


4.Then paste kod ni bawah kod <$BlogItemBody$>




<center><br><a href="<$BlogItemCommentCreate$>"<$BlogItemCommentFormOnClick$>> <span style="font-size: 7.5pt; background-color:#ffffff; padding: 4px; text-transform: uppercase;"><$BlogItemCommentCount$> Comment(s) </span></a></BlogItemCommentsEnabled>




5. Belum selesai lagi. Lepas tu korang pergi Settings > Comments > Comment Form Placement > Tick Pop up window.





6.Preview dulu,kalau jadi save ok.




101 comments:

  1. mayb template irdina x sesuai kot dgn kod ni,tapi x pe Diya da modify kod dia ckit.
    try skali lagi

    ReplyDelete
  2. Macam mane nk tukar ayt comment tu , kepade ayat lain ehh ?

    ReplyDelete
  3. Anys Amyra ,Diya ada buat tuto pasal tu,,check dekat blogskin tutorial Diya k

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak diya yg coment form placement tuh takder la

      Delete
  4. diya, sorry kalau menyusah kan but mine still have problem and not coming out. :(

    ReplyDelete
  5. oo,kalau macam tu,kemungkinan template fira_lee tak support code tu,cuba ambik cbox ke,fibox ke ok?

    ReplyDelete
  6. oo,kalau macam tu,kemungkinan template fira_lee tak support code tu,cuba ambik cbox ke,fibox ke ok?

    ReplyDelete
  7. tengkiu diya..dah jd ^_^ bguna sangat2

    ReplyDelete
  8. Kaq Diya....mcm maner nk wat mcm kotak comment Kaq Diya niyh???yg ader colour2..

    ReplyDelete
  9. thanks kak diya .. :)
    jadilah :)

    ReplyDelete
  10. yeay finally jumpa ! tq so much. will follow ur block now ! :D

    ReplyDelete
  11. tak jumpa 'comment form placement' mana nak cari ?

    ReplyDelete
  12. Naz tak tau lah mcm mana nk guna dashboard yg baru ni...harap boleh bantu...

    ReplyDelete
  13. terima kasih sebab buat tutorial ni . :)
    dalam banyak-2 tutorial , tutor ni paling senang :D

    ReplyDelete
  14. Yang 'Comment Form' tuw, kat manee? ;)

    ReplyDelete
  15. diya...eyra pnya blog langsung x bley nk post coment or coment..why?.diya thu x nak wat cm na ???

    ReplyDelete
  16. Kak Diya...mcm mana,kalau tu ada dua ? tak tahu nak post kat mana satu..

    ReplyDelete
  17. Kak Diya , kenapa bila tekan je 'Comment' dia open dkt new tab ? Macam mana nak buat macam akak yang comment box dia dkt bawah entry ?

    ReplyDelete
  18. Kak Diya, maaf kami x dapat la nk buat mcm mana?

    ReplyDelete
  19. thanks , menjadi lah :D hehehe
    thank you so much kak :)

    ReplyDelete
  20. Ya Allah , terima kasih sangat2 :')

    ReplyDelete
  21. Hi...sya punya blog takda kotak comment la, tak tau nk buat...dh try tutorial awk kt ats tu...tp sya tak dapat cri code tu. Knapa la agaknya ya....? Thanks ^^,

    ReplyDelete
  22. ya ALLAH terima kasih sangat2 diya ! buntu saya dibuatnya ! thanks sesangat ! adoi !

    ReplyDelete
  23. salam kak diya..mcm mne nk cri comment form placement?x jmpe2 dr td..

    ReplyDelete
  24. macam mane nak keluar kan kotak komen tu ? macam kakak diya buat tempat komen ni erk ?

    ReplyDelete
  25. Thanks for the tuto :') its work!

    ReplyDelete
  26. Diya mcam mane nk cari Settings > Comments > Comment Form Placement > Tick Pop up window??X jmpelh nk cari

    ReplyDelete
  27. Thanks u .. senang je.. dah jadi.. =)

    ReplyDelete
  28. Hey, buddy ;) Thanks. Useful sangat3 xD Akhirnyaaaaa, dapat pun :D

    ReplyDelete
  29. diya. fiqah xnak yg pop up. fiqah nak yg mcm diya nie. mcm mne ek? bole tak? :)

    ReplyDelete
  30. Tak jadilah :( dah banyak kali try

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah jadi. terima kasih :)

    ReplyDelete
  32. Step 5... comment form ada di mana?

    ReplyDelete
  33. Thank you so much! Setelah sekian lama mencuba akhirnya dapat juga. THANKS ! AKAK mmg AWESOME!

    ReplyDelete
  34. salam akak..comment form placement xjumpa pown

    ReplyDelete
  35. akak...,x jumpa pon?? cam na nak buat erk?

    ReplyDelete
  36. Thank u! Menjadi ^^ Senang juga ya. Jangan lupa visit blog saya >> http://mrscutiehannie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  37. thank you for the tutorial! jadi! terima kasih :)

    ReplyDelete
  38. xde pun...sb sy guna blogskin..cam ne ye...

    ReplyDelete
  39. tuto dkt blog awk ni byk membantu sy dlm buat blog. dah byk sgt sy ambil. terima kasih yaa.

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)