Tutorial Follow & Dashboard button di Blogskin




Hey hey there!! Tadi waktu tengah buat belek-belek blog ni,Diya ada bukak shoutbox.Dan ada lah request daripada Mieza katanya nak buat Follow & Dashboard button di blogskin.
Tak apa Mieza,Diya ada.hehe^^

Jom start

1.Click Template

2.Once da buka,click F3 dan search kod ni:
 <body>

3.Da jumpa? ok copy and paste kod ni di bawah kod  <body>


Version 1: \yang tak ikut kebawah

<div style="position:absolute; text-align:center; overflow-x:hidden; overflow-y:hidden; padding:2px; left:15px; top:0px; width:130; background: #ffffff; border-bottom-left-radius:5px; border-bottom-right-radius:5px; opacity:0.8; color:grey; font-size:11px;">
<a href="http://www.blogger.com/home">Dashboard</a> | <a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=BLOG ID KORANG ">+Follow</a> </div> 





Version 2: \ikut kebawah/




<div style="position:absolute; text-align:center; overflow-x:hidden; overflow-y:hidden; padding:2px; left:15px; top:0px; width:130; background: #ffffff; border-bottom-left-radius:5px; border-bottom-right-radius:5px; opacity:0.8; color:grey; font-size:11px;">
<a href="http://www.blogger.com/home">Dashboard</a> | <a href="http://www.blogger.com/follow-blog.g?blogID=BLOG ID KORANG ">+Follow</a> </div>




Note:
Tulisan merah ,sila gantikan dengan blog ID korang yer.




Image from blog Cik Tom.




Preview.Kalau jadi click button SAVE


k.papai ^^
 

54 comments:

  1. babe ! tak jadi punn ? acano nie :(
    helppp mee ! :>

    ReplyDelete
  2. nur nazurah,try buat skali lagi..sbb tyme awak buat tuh,Diya ada tertinggal satu line kod ,sbb tu x jadik..
    da betulkan daa.
    try lain ye^^

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. kalau x jadik,try paste-kan kod tu kat bawah skali dlm template mizsdamya

    ReplyDelete
  5. urmm x jd lh :(
    Cham Nha tuh arr ?

    ReplyDelete
  6. ehh xpe lh . saya dha dapat guna ver2 td . tengs sis . .:))

    ReplyDelete
  7. kenape tak boleh nak right click ?? ==''

    ReplyDelete
  8. Yey dah jadi , thankyou Diya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. diya, camne nak tukar position dia? i nak letak dekat side sebelah kanan bukan kiri. help me please!

      Delete
  9. Kak yang version 2 tu jadi tapi tak ikut sampai ke bawah. Saya tengok bende tu sama code dgn version 1 yg tak ikut kebawah tu

    ReplyDelete
  10. thengs kak diya sebab bagi information berguna untuk blogger ^.^ saya buat jadik . thengs again :)

    ReplyDelete
  11. thx for the tutorials~it make me happy~cause my blog become more beautiful and cute
    don't forget to follow me
    http://vivereytchel-mandak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. kak,knapd bile saye nx search kat F3 tu x boleyh..??

    ReplyDelete
  13. bila ek sy mntk?da lupe da...btw,tq ye (:

    ReplyDelete
  14. dyea.. sye cari 'body' tuh tiada un? cane?

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum akk,klu saya tekan f3 ps2 tekan kod tpi xderr nak wat camne..erkk..??hope you can help me..^_^

    ReplyDelete
  16. tak jumpa lah kode tu, akak guna column berapa ye?

    ReplyDelete
  17. hye kak.tak jadi pun.tak jumpa body.

    ReplyDelete
  18. asal saya buat x jd pon ... dya kna paste kat smua bawah kod body ke camne ??

    ReplyDelete
  19. Jadik ! Thanks kak ! aww aww >< Kitaa ada mention nama akak dalam blog kita . Thankss . Banyak Dahh kita amekk dari akak , TERIMA KASIH TUTORIAL :* I love you

    ReplyDelete
  20. memanglah jadi tapi saya dah cuba buat yang ikut tapi dia tak ikut pun. macam mana ni Kak Diya?

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)