Tutorial Edit Content Blogskin




Hey hey there!! wahh sekarang ni sekali buat entry sampai dua tiga post sekali online.Punya la excited sebab ada inspiration bua template baru.Ok lah petang2 ni,Diya bukan nak cerita pasal inspiration Diya tuh.Tapi nak buat tuto pasal Edit content blogskin,Bukak jer shoutbox,penu org request cara nak edit content blogskin nih..So jom kita belajar.

Contoh content yang perlu di-edit di blogskin


.contoh

Mesti kita nak edit kan bila ada ruangan yang suruh kita isikan maklumat  kita.So macam mana nak tukarkan maklumat dalam blogskin dnegan maklumat kita sendiri?

Divider Graphics


Let's tuto.

1.Log in to bloggers.
2.Click bahagian Template.
3.Ok katakan lah korang nak isikan maklumat korang bahagian friends, korang click F3 dekat keyboard korang dan search lah Friends




4.Once korang dah taip,dia akan keluar macam highlight warna orange dekat perkataan yang korang carik tu kan?


.contoh


5.Ok now,korang gantikan semua perkataan Friends yang di-highlightkan kepada maklumat yang korang nak isikan .
Contohnya















.contoh

6.Done.Click button Preview.
Dan hasilnya


taraa!! inilah yang maklumat yang korang isikan tadi.

Bukan setakat maklumat ni je korang boleh edit.Korang boleh edit maklumat Link,Contacts ke ape ke.
Ok?

Good Luck



15 comments:

  1. mcm mne na msukkan gmba dlm blogskin ny ?

    ReplyDelete
  2. udakbudak ,nak masukkan gamba dkt sidebar ke?? kalau nak masukkan kat situ,kena amek code from photobucket

    ReplyDelete
  3. sy amik tuto nie tau...n credit kat awk ...thanks ea :)

    ReplyDelete
  4. diya cik sya tak tahu camne nak tukar link yang ada kotak diary, author, link. patutnya past tekan akan kua page lain. api tak tahu nak linkkan macamnne

    ReplyDelete
  5. help me please , xdpt pun nak ubah ?

    ReplyDelete
  6. akah,klau nak ubah lagi macam mane?

    ReplyDelete
  7. kak,nak tanya skit. apa guna "shoutbox" tuh? maaf,saya newbie. Hmmm, please. anyoneeeee. :3 "cbox?" apa tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. <--- sblh koro blog Diya pun ada.http://4.bp.blogspot.com/_woRgJlmQT5Y/S6zc4PWR8CI/AAAAAAAAAA4/00roXwwbYQE/s1600/chatbox-1.jpg

      Delete
  8. Sis, sy gune blogskin, tp bile preview, kat post tak keluar post sy. die keluar nih je <$BlogItemTitle$>, <$BlogDateHeader$>. Cmane nak tuka??? Thank alot Sis :')

    ReplyDelete
  9. menjadi,,, thx a lot.. i'm new here :)

    ReplyDelete
  10. Nak minta buatkan tuto cara letak nama,bio,about bagai tu boleh?

    ReplyDelete
  11. Sis, kalo kt blogskin tuh kn terpapar kite punye blogspot uh, kite nk edit camne ehh ??

    ReplyDelete

What do you think? Leave a comment :)